Waarom je een milieusticker of vignet nodig hebt in Frankrijk

  • Redactie
  • Geen reacties

Als je een roadtrip naar Frankrijk op de planning hebt staan, dan mag een milieusticker of vignet niet ontbreken. Sinds enkele jaren zijn er in Frankrijk zogenaamde milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voertuigen die deze zones in willen, moeten voorzien zijn van een ecovignet, ook wel Crit’Air genoemd. Elk voertuig krijgt op basis van de uitstootklasse een kleur sticker toegewezen die aangeeft hoe milieuvriendelijk het is. Zonder een geldige sticker loop je het risico op een boete, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt tijdens je vakantie of zakenreis.

Deze regelgeving is niet alleen van toepassing in Parijs of Lyon, maar in steeds meer Franse steden en regio’s. De verplichting van zo’n sticker kan per stad verschillen, sommige steden zoals Grenoble hebben permanente restricties, terwijl andere locaties alleen bij hoge vervuilingsniveaus de regels aanscherpen. Het is daarom belangrijk om voor vertrek goed te checken waar je een milieusticker nodig hebt en welke categorie sticker vereist is voor jouw voertuig.

Verschillende soorten stickers en hun betekenis

Er zijn zes verschillende Crit’Air stickers die corresponderen met de leeftijd en de uitstoot van het voertuig. De groene sticker (Crit’Air 0) is voor de meest milieuvriendelijke voertuigen, zoals volledig elektrische of waterstofvoertuigen. Daarna volgen stickers 1 tot en met 5, waarbij de hoogste nummers voor de meest vervuilende voertuigen staan. Oudere auto’s die veel uitstoten mogen soms helemaal geen milieuzone meer in.

Hoe kun je een milieusticker of vignet aanvragen

De aanschaf van een vignet frankrijk kopen kan nogal eens voor hoofdbrekens zorgen; de officiële Franse site is niet altijd even gebruiksvriendelijk en vereist specifieke informatie over je voertuig. Gelukkig zijn er diensten zoals VignetBestellen waar je eenvoudig in het Nederlands een milieusticker kunt bestellen. Het proces is simpel: je selecteert het soort sticker dat je nodig hebt, vult de gegevens van je voertuig in en betaalt via een van de vele beschikbare betaalmethoden.

Nadat je betaling is verwerkt, ontvang je bijna direct een elektronische factuur per e-mail als bewijs van aanvraag. Dit document dient tijdelijk als milieupas tot de fysieke sticker, die per post wordt verzonden door de Franse overheid, bij je thuis arriveert. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 14 dagen tot een maand kan duren.

Online proces stap voor stap

Het online proces bij milieusticker bestellen gaat als volgt: allereerst kies je het land waarvoor je de sticker nodig hebt. Voor Frankrijk selecteer je de optie ‘milieusticker Frankrijk’. Vervolgens voer je jouw kenteken in en het systeem zal automatisch jouw voertuiggegevens invullen indien deze bekend zijn. Als deze informatie niet bekend is, vul je handmatig gegevens in zoals het merk, model en bouwjaar van je auto.

Benodigde documenten voor de aanvraag

Om het aanvraagproces succesvol te doorlopen, heb je naast je kenteken ook informatie over de eerste registratie van het voertuig nodig en soms zelfs de exacte emissiestandaard van jouw auto. Zorg dat je het kentekenbewijs bij de hand hebt; hier staat alle benodige informatie op.

Wat te doen als je meerdere voertuigen hebt

Voor families of bedrijven met meerdere voertuigen kan het aanvragen van milieustickers wat ingewikkelder worden. Gelukkig maakt VignetBestellen het mogelijk om meerdere stickers tegelijk te bestellen. Je kunt dus in één keer voor al jouw voertuigen een milieusticker aanvragen, wat veel tijd bespaart.

Tips voor gezinnen en bedrijven

Zorg ervoor dat je alle kentekenbewijzen verzamelt voordat je begint met bestellen. Dit voorkomt dat je halverwege het proces moet stoppen omdat je cruciale informatie mist. Door alles in één keer goed te regelen, ga je zonder zorgen op weg naar Frankrijk.

Veelgemaakte fouten bij het aanvragen en gebruiken van stickers

Een veelgemaakte fout is het invullen van verkeerde informatie tijdens het aanvraagproces. Dit kan leiden tot vertraging of zelfs afwijzing van de aanvraag. Controleer dus altijd dubbel of alle gegevens correct ingevuld zijn.

Verkeerde informatie invullen

Het lijkt misschien overbodig om te zeggen, maar een typfoutje in het kenteken of een verkeerd bouwjaar kan flinke problemen opleveren. Wees dus nauwkeurig!

De sticker niet zichtbaar plaatsen

Wanneer je jouw sticker ontvangt, moet deze op de binnenkant van de voorruit geplaatst worden en wel aan de rechteronderzijde (vanuit bestuurdersperspectief). Een sticker die niet op de juiste plek zit, kan net zo goed leiden tot boetes als geen sticker hebben!

Handige tips voor een zorgeloze reis naar frankrijk

Tot slot nog wat tips om ervoor te zorgen dat jouw trip naar Frankrijk vlekkeloos verloopt: check regelmatig of er updates zijn in regelgeving rondom milieuzones en houd altijd alle benodigde papieren bij de hand wanneer je onderweg bent. Zo kun jij genieten van la douce France zonder onaangename verrassingen!

Drop Your Comment

Proudly powered byWordPress. Theme byWeblizar.